,

Armut tipi vücudunuz varsa dikkat edin!

En Son Kadınca Haberleri

Akşam’dan Aysun Yıldız Güngör’ün haberine göre Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yener Demirtaş, Lipödem’in genetik bir hastalık olduğunu ve daima kadınlarda görüldüğünü söylüyor.

Halk arasında ‘armut’ tipi vücut olarak bilinen; kalça, uyluk ve bacaklarda aşırı yağ birikmesine bağlı anormal, simetrik şişlik Lipödem, yani “Ağrılı yağlanma sendromu”, ileri evrede kişilerin yürümesini engelleyecek boyutlara ulaşabilen tehlikeli bir durum. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yener Demirtaş, toplumda kilo ve estetik görünüm açısından bir problem olarak bilinen Lipödem’in genetik bir hastalık olduğunu ve daima kadınlarda görüldüğünü söylüyor. “Lipödem’de şişlik ayak bileğine kadar inebilir ve uylukların dış tarafında aşırı yağlanmaya bağlı çıkıntılar bulunur. Lipödem’in derecesi hastadan hastaya farklılık göstermekle birlikte kimi zaman hafif seyrederken kimi zaman ise bazı hastalarda yürümeyi dahi engelleyebilir. Kadınların yaklaşık yüzde 15’ini etkileyen bu durumun, bir ailenin birden fazla kadın ferdinde görülme riski oldukça yüksektir ve bu hastalığa hormon bozukluklarıyla bazı kronik hastalıklar da sebep olabilir”.

SELÜLİT Mİ? LİPÖDEM Mİ?

Lipödem’in erken evre belirtileri genellikle selülitle karıştırılabilir ve kişiler tedavi için güzellik terapisti veya medikal estetikçi gibi kimselere ulaşarak tedavi yoluna gidebilir. Ancak doktor dışında başvurulan herhangi bir kimse selülitle lipödemi ayırt edemediğinden lipödem hastalarına yanlış uygulamalarla şikâyetlerin daha da artmasına sebep olabilir. Doç. Dr. Yener Demirtaş; “Selülit tedavisinde yaygın olarak kullanılan sıcak ve mekanik kompresyon gibi sıkılaştırıcı olduğu düşünülen sistemler, lipödem tedavisi için uygun değildir, hatta sakıncalıdır. Aslında selülit de bu agresif uygulamalara başlangıçta olumlu yanıt verse de uzun vadede daha ağır bir şekilde tekrarlamasına sebep olabilir. Bu sebeple selüliti olduğunu düşünen kadınlar herhangi bir uygulama yaptırmadan evvel mutlaka önce bir plastik cerraha danışıp selülit-lipödem ayrımı yaptırmalıdır” diyor.

BACAKLARDA MORARMA GÖRÜLÜR

Doç. Dr. Yener Demirtaş; “Kilo aldıkça kalça, uyluk ve bacak daha çok şişer. Ancak kilo vermeyle bu bölgelerdeki yağlanma azalmaz ve kilo kaybı vücudun üst kısmından olur. Bacağın alt kısmında biriken yağ dokusu ayak bileğinden ayağa sarkan halka şeklinde bir şişliğe sebep olabilir. Bacaklarda öğleden sonraları artan şişlik gece uykuda azalalabilir. Özellikle bacaklarda belirgin bir ağrı ve kolay morarma söz konusudur” diyor. “Erken evrelerde, yağ birikintilerinin sebep olduğu küçük nodüller oluşur. İleri evrelerde, bu yağ birikintileri büyüyerek lobüllere, yani deriden yanlara sarkan büyük yağlı dokulara dönüşür. Lipödem’de biriken yağlar, dolaşımı daha da yavaşlatarak daha fazla yağ birikmesine sebep olan bir kısır döngüye yol açarlar. Yanı sıra, Lipödem hastalarında adet dönemlerinde memelerde ağrı da sık görülen bir durumdur.”

BOL SIVI TÜKETİN

Lipödemi önlemek için nasıl beslenmeliyiz?

Özellikle erken evre lipödem hastaları ve ailesinde lipödem hastası olan kadınlara için:

** Sağlıklı beslenin. Az yağlı, az tuzlu, az kalorili, yüksek proteinli ve biyoflavonoitlerle (maydanoz, greyfurt, siyah çay, bitter çikolata vs.) desteklenen bir diyet idealdir. Tabi çikolatayı fazla abartmamak ve bol sıvı tüketmekte son derece önemlidir.

** Düzenli spor yapın. Yüzme ve suda yürüme gibi su egzersizleri, eklemlerin üzerindeki baskıyı azalttığından ve hareketleri kolaylaştırdığından özellikle faydalıdır. Yüzme imkânı yoksa dahi her gün en az yarım saat düzenli yürüyüş etkili olacaktır.

** Aktif olun. Mesela asansör yerine merdiven kullanın, hareket için her fırsatı değerlendirin.

ERKEKLERDE GÖRÜLMEZ

Bu hastalığa hangi hormon bozuklukları neden oluyor?

Lipödem ergenlik, gebelik ve menopoz gibi hormonal düzensizlik dönemlerinde alevlendiği için östrojen ve progesteron gibi kadınlık hormonlarının arasındaki dengenin bozulması, lipödemin gelişiminde ve ilerlemesinde etkili olduğu düşünülmektedir. Bunu destekleyen en önemli bulgu, lipödem gelişen erkeklerde ileri derecede hormon bozukluklar veya karaciğer hastalıklarına rastlanmasıdır. Çünkü lipödem normalde erkeklerde görülmez.

Yağlanma sorunu olan herkes de lipödem var mıdır?

Lipödemin karakteristik bazı bulguları vardır ama kesin tanı doktor muayenesinden sonra konulabilir. Bel altı yağlanmada sebep lipödem mi? kilo mu? denildiğinde: Kilo vermeyle bel altı yağlanmada azalma olmadan kilo kaybı vücudun üst bölümünden oluyorsa, bacaklarda belirgin bir ağrı, kolay morarma söz konusu ise ve bacağın alt bölümünde biriken yağlanma, ayak bileğinden ayağa sarkan halka şeklinde bir şişliğine sebep oluyorsa bunlar lipödemi işaret eden bulgulardır.

Lipödemin modern tedavisinde fazla kilolardan kurtulmak için az yağlı, az tuzlu ve az kalorili diyetle birlikte, lenf damarlarının korunduğu, özel uygulanan bir teknikle ‘lenf koruyucu VASER liposuction’ kullanılır. Doç. Dr. Yener Demirtaş; “Bu amaçla uygulanacak ‘liposuction’, estetik amaçlı ‘liposuction’dan farklı… Lipödem konusunda deneyimli merkezlerde ve deneyimli plastik cerrahlar tarafından uygulanmalıdır. Tedavide özel ‘liposuction’ kanüllerinin kullanılması söz konusudur. Ayrıca lenf koruyucu VASER ile yapılmadığında ‘liposuction’, lenf damarlarına zarar verebilir ve lipödem’in, daha tehlikeli bir hal almasına neden olabilir” diyor.

Lenf koruyucu VASER Liposuction’ın en önemli farklarından biri ise ameliyat sonrası kanama ve morluk gibi şikayetleri azaltmak için estetik liposuctionda kullanılan sıradan koseler yerine, ‘kişiye özel korseler’ kullanılması. Bu amaçla girişim öncesi belden bileğe kadar hastanın detaylı ölçüsü alınır, hangi bölgenin kaç cm inceltileceği hesaplanır ve hastaya üzerinde kendi isminin yazdığı bir korse üretilir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın