Şunun için etiket arşivi: nesrin eriş

YAŞLILIKTA BESLENME VE BESLENME BOZUKLUKLARI

Yaşlı: Zamanın getirmiş olduğu biyolojik ve fizyolojik değişimlerden etkilenen ülkemizde 65 yaş ve üzeri bireyleri kapsayan bir tanımdır. Yaşlanma ile birlikte zihinsel ve fiziksel kapasitede azalmalar görülür. İştah azalması, …

Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Madde

Öncelikle, sağlıklı bir beslenme programı tamamen kişiye özel olmalıdır. Kişinin sağlık durumu, yaşı, aktivitesi, sosyal hayatı, besin tercihleri, öğün düzeni ve cinsiyeti göz önünde bulundurulmalıdır. Aksi taktirde uygulanacak…

Kortizon Kullanırken Beslenme Tedavisi

Normalde kortizon vücudumuz tarafından salgılanan bir hormondur. Kan şekerinin düzenlenmesinde ve protein metabolizmasında görevlidir. Bazı hastalıklarda dışarıdan kortizon eklemek gerekebilir. Belli bir süre ve yüksek dozda alınan…

YAVAŞ YEMEK=ZAYIFLIK

Sağlıklı beslenmedeki en önemli davranış değişikliği yavaş yemektir. Miğdeden beyine doydum sinyali yaklaşık 15-20 dak da gitmektedir. Bu süre içinde hızlı besin tüketimi alınan besin ve dolayısıyla da kalori miktarını…

MAKROBİYOTİK BESLENME

Makrobiotik kelimesi, Yunanca “makro” ( geniş, büyük, uzun, büyüklük kavramı) ve “bios” ( yaşam ) kelimelerinden türetilmiştir. Sağlıklı yaşam ve optimum sağlığın kapılarını açan bir beslenme ve yaşam biçimidir.…

ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRAN BESİNLER

Vücut ağırlığımızın sadece %2 ile 3’ü oranında ağırlığı olan beynimiz günlük kalorilerimizin ortalama %30’unu harcamakta ve enerji kaynağı olarak da sadece glikozu kullanmaktadır. Yapılan araştırmalarda, algılamayı…

MENAPOZDA BESLENME

Genellikle 48-55 yaş arası kadınlarda östrojen hormonunun azalması birlikte doğurganlık döneminin son bulduğu doğal bir süreçtir. Menopoz fiziksel, fizyolojik ve psikolojik  semptomlar birlikte görülebilmektedir. Düzensiz  adet …

Diyet Yapmadan Zayıflamanın 10 Yolu

Aslına bakılacak olursa kilo verebilmek için alınan enerji ile harcanan enerji arasında fark yaratmak gerekiyor. Yani eğer günlük enerji harcamanızla beraber almanız gereken enerji 2500 kal. ise 1500 kalorilik bir beslenme programı…

SPORCU BESLENMESİ

Sporu bir meslek edinmiş bu işe mesai ayıran ve bundan bir kazanç elde eden kişilere sporcu denilmektedir.  Burda sağlıklı yaşamak,formunu korumak veya bir hobi olarak yapan kişilerede eğzersiz yapan kişi denir.bu ayrımı bilmek…

PROBİYOTİKLER VE BESLENMEDEKİ YERİ

Probiyotikler birlikte simbiyotik bir yaşam sürdürdüğümüz  mikroorganizmalardır. Bunlar sindirime yardımcı olurken aynı zamanda da gerekli olan ancak vücut  tarafından üretilmeyen besin maddelerini sağlar ve hastalık yapıcı…

BESİN ETİKETLERİNDE NELER YAZAR?

Besin etiket bilgilerinde, besinin besin öğeleri değerleri (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral miktarları), üretici firmaya ait bilgiler ve üretim izinleri, besinin içindekiler listesi ve porsiyon miktarı veya ağırlığı…

Kış Mevsiminde Su İçmenin Önemi

Vücudumuzun %55-60 'ının sudan meydana geldiğini ve metabolik tüm aktivitelerde suyun rol oynadığını  düşünürsek suyun vücudumuz için hayati önemini daha iyi anlayabiliriz. Özellikle kış mevsiminde su tüketimi azalır. Bunun…

Uyurken Kilo Verilebilir mi?

Uyurken kilo vermemizi sağlayacak davranış değişiklikleri ve biyolojik bir takım etmenler bulunmaktadır. Gün içindeki sağlıklı yaşam kurallarına dikkat ederek bu bahsedeceğimiz kurallara da uyarsanız tüm gün yaptıklarınızı…

Besin Zehirlenmesi Sonrası nasıl Beslenmeliyiz?

Besin zehirlenmesi, kontamine (bozulmuş, içeriğinde zararlı bakteriler oluşmuş) yiyeceklerin tüketilmesinden sonra akut bir şekilde ortaya çıkan bir sağlık sorunudur.  Besinlerin üretim, hazırlanma, işlenme ve bekletme ortamlarının…

Yanlış Diyet Programıyla Zayıflamanın 10 Kötü Sonucu

Yanlış diyet uyguladığınızda zararını yaşınıza ve sağlık durumunuza göre belli bir süreçte görürsünüz. 1 hafta yanlış bir diyet uyguladığınızda problemin başladığını hemen tespit edemeyebilirsiniz. Beslenmede yapılan…