Botox ifade kaybına neden olur mu?
Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Sema Karaoğlu, bu konuda deneyimi olan bir dermatolog veya bir plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılan botoksun yüzde ifade kaybına neden olmadığını söyledi.
Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Sema Karaoğlu, günümüzde ciltteki kırışıklıkların önlenmesinde en sık uygulanan yöntemlerin başında botoksun geldiğini belirterek, “Uygulamanın amaç ve sonuçları öğrenildikçe kullanımı da o oranda artmaktadır. Uzman ellerde olmayan ve yanlış kas gruplarına yapılan uygulamalarla yüzde ifade kayıpları, gözaltında ve yanakta şişme, göz kapağında düşmeler meydana gelebilir. O nedenle uygulama mutlaka bu konuda deneyimi olan bir dermatoloji uzmanı veya bir plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılmalıdır. Her şeye rağmen botoksun etkisi 6 ay sürdüğünden kalıcı bir yan etkisi bulunmamaktadır” dedi.
Botoksun cerrahi bir yöntem olmadığını belirten Karaoğlu, ”Yüzde, önüne geçilmeyen yaş faktörü nedeniyle bazen de fazla mimik kullanmaya bağlı olarak çizgiler oluşmaktadır. İmajın son derece önem kazandığı çağımızda bu çizgilerden kurtulup daha taze ve canlı bir görüntü verme isteği, bir lüks olmaktan çıkıp bir gereksinim haline gelmiştir. İşte bu nedenle cinsiyet ayrımı gözetmeksizin kadın ve erkek her yaş grubunda botoks uygulamaları giderek artmaktadır. Alın bölgesi, kaş arası ve kaz ayağı denilen yerdeki çizgiler; endişeli, yaşından daha büyük, kızgın veya yorgun görüntüsüne neden olmaktadır. Botoks, bu tür çizgilerin düzeltilmesinde günümüzde etkili, güvenli ve cerrahi olmayan bir tedavi biçimi olarak yerini almıştır” ifadelerini kullandı.
Botoksun, clostridium botilinum adlı bir bakteriden elde edilen, mimik kaslarında kimyasal yolla sinir blokajı yaparak kasılmayı önleyen bir bakteri toksini olduğunu kaydeden Karaoğlu, şöyle devam etti:
”Botoks enjeksiyonları mimik kasları denilen çok ince ve yüzeysel kaslara giden sinir uyarılarını bloke ederek kasılıp-gevşeme hareketini sınırlamaktadır. Bu kasları gevşetir ve rahat hale getirir. Enjeksiyon uygulanmayan diğer kaslar botoks etkisine maruz kalmaz ve böylece yüzdeki ifade de değişmez. Botoks, kırışıklıkları yok edebilen bir uygulama olması ve cerrahi bir yöntem olmaması nedeni ile son derece kolay kabul görmüş ve son yıllarda çok kişi tarafından yaptırılan bir uygulama olmuştur.
Botoksun ilk etkileri uygulamadan 2-3 gün sonra belirmeye başlar ve 7’nci günde maksimum seviyeye ulaşır ancak 21 güne kadar etkisi artarak devam etmektedir. Botoksun etkisinin kalıcılık süresi ortalama 6 aydır ancak yaşam koşulları, çevresel faktörler gibi etkilerle bu süre kişiden kişiye değişebilir. Dolayısıyla 4-6 ay içinde ilacın tesiri yavaş yavaş azalır ve kas hareketi yeniden başlar. Başlangıçta hastalar ilk yıl içinde 2 ila 3 kez tedavi görebilir. İki veya daha fazla uygulama sonrasında tedavi seansları arasındaki süreler giderek uzar ve nihayet yılda bir uygulama yeterli olur. Hatta az da olsa bazı hastalar kalıcı çözüme ulaştıklarını belirtmişlerdir. 65 yaşın üzerindeki ilk uygulamalarda botoks pek etkili olmayabilir ancak daha önceki yıllardan beri yapılıyorsa etki gösterebilir.”
Dr. Sema Karaoğlu botoksun uzman ellerde uygulaması kolay ve güvenli bir tedavi yöntemi olduğunu ifade ederek, ”Çok ince bir iğne ile uzman doktor, tedavi edilecek kas içine botoks maddesini enjekte etmektedir. Tedavi süresi yaklaşık 15 dakikadır. Enjeksiyonda kullanılan iğnenin çok ince olması ve zerk edilen madde miktarının az olması nedeniyle ağrı ve acı hissi minimum düzeydedir. Yatıştırıcı veya anestezi gerektirmez. Botoks uygulamasını takiben hasta hemen günlük sosyal yaşantısını sürdürebilir” dedi.
Bazen enjeksiyon yapılan bölgede makyaj ile kolayca kapatılabilen geçici hafif çürükler, kısa süreli bir ağrı veya çok az derecede “dokunmaya karşı hassasiyet hissi” oluşabileceğini de kaydeden Dr. Karaoğlu, ”Uzman ellerde olmayan ve yanlış kas gruplarına yapılan uygulamalarla yüzde ifade kayıpları, gözaltında ve yanakta şişme, göz kapağında düşmeler meydana gelebilir. O nedenle uygulama mutlaka bu konuda deneyimi olan bir dermatoloji uzmanı veya bir plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılmalıdır. Her şeye rağmen botoksun etkisi 6 ay sürdüğünden kalıcı bir yan etkisi bulunmamaktadır” diye konuştu.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!